Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Bachfestival - Bach op accordeon

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Philippe Thuriot

Philippe Thuriot brengt een gedurfde versie van de Goldbergvariaties en van de Prelude en Fuga van Bach op accordeon.

Het zoveelste concert met de Goldbergvariaties. Maar nu wel gespeeld op een accordeon. De puriteinen zullen er niet mee kunnen lachen. Want Bach vermeldde zelf dat die variaties voor klavecimbel bedoeld waren. Dus dit is muziekwetenschappelijk totaal onverantwoord. Te meer daar het accordeon ten tijde van Bach nog moest uitgevonden worden. Maar dat gold toen ook voor de Steinway-piano. En toch is de stapel cd’s met opnames van de Goldbergvariaties op moderne vleugel niet te overzien. Meer nog. Ze worden ernstig genomen, geadoreerd, ze zijn voor sommigen zelfs de standaard. Denk maar aan de verering die Glenn Gould mag ondervinden.

Philippe Thuriot benadert de muziek van Bach met absolute eerbied; hij houdt zich aan de tekst en onthoudt zich van persoonlijke commentaar. Wat je overhoudt na beluistering is de concentratie. Thuriot kruipt in de muziek en zijn instrument is slechts een tussenweg om die muziek uit te drukken. Het kan de luisteraar dan ook niet veel schelen dat het om een niet-historisch instrument gaat. Hij krijgt Bach. En die schreef op zijn titelbladzijde: “ter verstrooiing van het gemoed”. Bach wilde de luisteraar amuseren met verschillende lagen van emoties. En voor die verstrooiing is het accordeon nu juist het ideale instrument. Historisch of niet.

 

Waar? Sint-Antoniuskerk, hoek Strijdersstraat/Drie Eikenstraat
Wanneer?
zaterdag 13 mei 2017 om 20.15 uur
Prijs? 16 euro /14 euro (60+) / 12 euro (-26 en Davidsfondsleden)
Abonnement voor de drie concerten in Edegem: 40 euro / 30 euro voor -26 en Davidsfondsleden
Tickets? reservaties via het onthaal van het gemeentehuis van Edegem, 03 289 26 50 of via Orfeoproducties via info@orfeo.be of 03 449 16 87

Datum van het bericht: zaterdag 13 mei 2017